250 g margaryny do pieczenia,
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżka olejku migdałowego
1 łyżka olejku waniliowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki migdałów obranych ze skórki (połówki)
dżem truskawkowy
Migdały zalewamy wrzątkiem i po kliku minutach wyjmujemy je z wody,obieramy ze skórki. Pozbawione skórki migdały dzielimy na połówki.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną ;)
Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu dżemem(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina :)
Pieczemy w 200 stopniach 10m minut.
dodane na fotoforum:
budrys3 2010-10-30
okropnie wyglądają..... :)))
danka1 2010-10-30
świetne te paluszki
jaworr 2010-10-30
Świetny wystrój na czas Halloweenu ......:)))
miłego i nie strasznego wieczoru życzę....