2 główki czosnku
1 cebula
0,5 l mleka
0,5 l bulionu
1 łyżka masła
2 duże ziemniaki
sól,tymianek
1 łyżka tartego sera
1 bułka
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i dusimy delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostke i dusimy przez 10 min, od czasu do czasu mieszając i uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Na koniec dodajemy bulion oraz mleko i gotujemy przez 15 min, aż ziemniaki zmiękną.
Gotową zupę miksujemy. Przyprawiamy solą i tymiankiem.
Zupę podajemy z grzankami, posypaną tartym żółtym serem.
dodane na fotoforum:
jaworr 2011-02-18
Bardzo lubię i w zimie często gotuję ....mam może inną recepturę, ale jest też czosnkowa.....zdrowa zupka....:))
pozdrawiam...;))
beata3 2011-02-18
smacznego
gotujmy 2011-02-18
Qrcze to musi być przepyszne !!! Zrobię sobie !
babka50 2011-02-18
Jeszcze takiej nie jadlam musze sprobowac... pozdrawiam :)
yvonne7 2011-02-18
pierwszy raz widzę czosnkową z cebulą, ziemniakami i mlekiem - skąd taki oryginalny przepis? :)))
tina03 2011-02-18
Chciałam uzyskać kremowy smak dlatego mleko,a ziemniaki zagęściły zupę i nie jest taka wodnita jak tradycyjna zupa czosnkowa.
celinka 2011-02-18
Podoba mi się ten przepis... Uwielbiam czosnek pod każdą postacią, dlatego spróbuję takiej zupki.
Dziękuję i pozdrawiam :)
asik78 2011-02-19
Przyda się taki przepis,żeby się rozgrzać w zimowe wieczory.
Dobra ta zupka na małe co nieco.
calipsa 2011-03-19
jesli mogę doradzić, to kiedyś jadłam w Zakopanem zupę czosnkową, gdzie ser żółty był najpierw wrzucany na dno miseczki, a potem szedł wywar i grzanki. Jak się jadło od dna to tak cudownie się ciągnął;) pyyyyychotka!