CIASTO CYTRYNOWE
Dodane przez:
a_g_n_i_e_s_z_k_a
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
BISZKOPT:
- 7 CAŁYCH JAJEK
- 21 DAG CUKRU
- 21 DAG MĄKI
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
KREM CYTRYNOWY:
- 1,5 SZKLANKI CUKRU
- 1,5 SZKLANKI WODY
- 3 JAJKA
- 7,5 DAG. MASŁA
- 3 CYTRYNY
- 3 ŁYŻECZKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Ciasto to jest nie tylko pyszne, ale i orzeźwiające. Doskonale łączy słodycz z kwaskowatą nutą kremu
Etapy przygotowania
BISZKOPT:
Jajka wbijamy do miski i razem z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i pieczemy w temp. 180 st.C przez 15-20 min. Po upieczeniu biszkopt przecinamy nitką wzdłuż na dwie części.
KREM CYTRYNOWY:
Jajka wbijamy do garnka i roztrzepujemy dobrze mikserem. Następnie dolewamy wodę, dodajemy skórkę startą z 1-2 cytryn, sok z 3 cytryn, cukier, makę ziemniaczaną i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. ciągla mieszając (nie można dopuścić, aby się przypaliło). Gotową masę przekładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec ciasto lukrujemy i ewentualnie zdobimy.
niusia1 2013-01-27
ja myślałam,że do Ciebie mam się wybrać na to pyszne ciacho a ty tu piszesz,że agnieszka- nie wiem kto to Agnieszka,alle pozdrawiam i gratuluję smacznego tortu
msciwa 2013-01-27
wooow!!ale pychotki..chętnie się poczęstuje..pyszne było..
Pozdrawiam cieplutko życząc miłej i pogodnej niedzieli....