Składniki:
kurczak, 1 szt
piwo w butelce, 1 szt
pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku.
Opis przygotowania:
1. Kurczaka umyć, przyprawić, nadziać na otwartą butelkę (pełną) piwa. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220), piec w zależności od wielkości kurczaka ok 2 godziny. :)
2. Jest smaczny i soczysty z chrupiącą skórką. Główna zaleta - nie trzeba zaglądać, podlewać itd. Rada: na blaszkę na której stoi butelka wlać wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę. Pozdrawiam!
dodane na fotoforum:
kraszan 2010-07-22
"Kurcze Blade":)) kurczak nadziewany piwem...ciekawe!!!
Tylko w moim przepisie piw musiałoby być co najmniej 4, ponieważ jednym zajmowałby się kurczak a ja czkając na przypieczoną skórkę zaopiekowałbym się pozostałymi :))))))
Smacznie pozdrawiam!!!
hugobos 2010-07-22
bardzo dobry ,znam ten przepis na kurczaka w butelce zanim usłyszałem o Magdzie Gessler,jeżeli mogę coś dodać to etykietka z butelki powinna być zdarta,życzę smacznego:)
christ 2010-07-23
Zycze milego slonecznego Weekendu i duzo usmiechu na ustach pozdrawiam Was Christian :-)))
irith 2011-05-25
witam... !!!!
A czy etykieta z butelki na piwie smakowała?
Bo myśle, że przed wsadzeniem do piekarnika należy ja ściągnąć.
c(-:
recruit 2011-06-20
1 - namoczyć butelkę i zerwać z niej naklejki
2 - upić 1/3 i dołożyć kilka ziaren pieprzu kolorowego, gałązkę tymianku, 2 łyżki miodu i szczyptę soli.
3 - m.gessler może u mnie z kuchni ziemniaki obierać taki ma "talent"
:)
Polecam moją ulepszoną wersję...