Dzisiaj proponuję potrawkę z indyka... :)

Dzisiaj proponuję potrawkę z indyka... :)

Składniki:
mięso z indyka (najlepiej ze skrzydeł), 0,5 kg
wywar (rosół) w którym gotowało sie mięso, ok 2 szklanek
mąka, 4-5 łyżek
sok z cytryny, z połowy owocu
cukier, do smaku (ok 2 łyżki)
masło, 2 łyżki
rodzynki, cała paczka.

Opis przygotowania:
1. Mięso z rosołu podzielić na kawałki, odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, by straciła smak surowizny (nie złocić!), powoli i stopniowo dodawać zimny (nie będzie klusek) rosół, tak, by odiagnąć kremową, półpłynną kosystencję. Dodać sok z cytryny, cukier i rodzynki. Gdy lekko napęcznieją, dodać mięso, aby się zagrzało w sosie.

2. Podawać z ryżem. Smacznego!

dodane na fotoforum:

bmator

bmator 2009-09-29

nie za slodkie bedzie?
serdecznie i cieplo pozdrawiam ;))

tosca

tosca 2009-09-29

Nie, cukier równoważy słony smak rosołu i kwaskowatość cytryny. :) Oczywiście mozna dać mniej, wg uznania. :)

basikkk

basikkk 2009-09-29

takie pyszności a ja tu będę żyć na studenckim wikcie...
aż normalnie ślinka cieknie:) mniam mniam

tosca

tosca 2009-09-29

Można gotować tanio pyszne rzeczy... Kwestia pomysłu i przypraw. :) To danie akurat do najdroższych nie należy, szczególnie, jeśli przygotujesz od razu większa porcję. :)

matka50

matka50 2009-09-30

PYSZNE MIŁEGO POPOŁUDNIA:)))

andree

andree 2009-10-04

Myślę że wypróbujemy:-))

bunia

bunia 2009-10-07

Oooo ! Takiej potrawki z rodzynkami nie robiłam .Doskonałe .Brawo.

dodaj komentarz

kolejne >