Składniki:
mięso z indyka (najlepiej ze skrzydeł), 0,5 kg
wywar (rosół) w którym gotowało sie mięso, ok 2 szklanek
mąka, 4-5 łyżek
sok z cytryny, z połowy owocu
cukier, do smaku (ok 2 łyżki)
masło, 2 łyżki
rodzynki, cała paczka.
Opis przygotowania:
1. Mięso z rosołu podzielić na kawałki, odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, by straciła smak surowizny (nie złocić!), powoli i stopniowo dodawać zimny (nie będzie klusek) rosół, tak, by odiagnąć kremową, półpłynną kosystencję. Dodać sok z cytryny, cukier i rodzynki. Gdy lekko napęcznieją, dodać mięso, aby się zagrzało w sosie.
2. Podawać z ryżem. Smacznego!
dodane na fotoforum:
tosca 2009-09-29
Nie, cukier równoważy słony smak rosołu i kwaskowatość cytryny. :) Oczywiście mozna dać mniej, wg uznania. :)
basikkk 2009-09-29
takie pyszności a ja tu będę żyć na studenckim wikcie...
aż normalnie ślinka cieknie:) mniam mniam
tosca 2009-09-29
Można gotować tanio pyszne rzeczy... Kwestia pomysłu i przypraw. :) To danie akurat do najdroższych nie należy, szczególnie, jeśli przygotujesz od razu większa porcję. :)
andree 2009-10-04
Myślę że wypróbujemy:-))