Składniki:
biszkopt (jeśli kupny, to tortowy), w zależności od wielkości miski, tu podaję na średnicę 20cm
Sok ananasowy, do nasączenia biszkoptu
serek mascarpone, 500 g
śmietana kremówka (30%), 200 ml
płatki migdałowe, pół szklanki
cukier puder, 2-3 łyżki do kremu i tyle samo do smietany
porzeczki czerwone, 1 szklanka, może byc z czubkiem
posiekana biała i czarna czekolada, pół szklanki
cukier migdałowy ew. waniliowy, 1 op
śmietan-fix, 1 op
Opis przygotowania:
1. Półkulistą miskę wyłożyć biszkoptem pociętym w paseczki, nasączyć go sokiem ananasowym.
2. W osobnej misce przygotować krem. Serek utrzeć z cukrem pudrem i 2 łyżkami smietany, dodać czekoldę i płatki migdałowe, delikatnie wmieszać porzeczki. Masą wypełnić biszkopt. Przykryć kolejną porcją biszkoptu (już nie musi być w paskach), nasączyć sokiem ananasowym. Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
3. Wyjąć ciasto z miski (tak jak babki w piaskownicy, może nie chcieć wyjść od razu). Przygotować śmietanę na wierzch. Ubić ją z cukrem pudrem i cukrem migdałowym oraz smietan-fixem. Posmarować ciasto. Można ozdobić czekoladową polewą do lodów.
4. Smacznego!
dodane na fotoforum:
solemio 2009-10-05
ale mi smaka zrobiłaś :)
trojka3 2009-10-05
pychaaa :)
betaww 2009-10-05
TO CIASTO JEST PYSZNE.......JA MISKĘ WYKŁADAM FOLIĄ PRZEZROCZYSYĄ ......ŁATWIEJ WTEDY WYCHODZI.......POZDRAWIAM>:)))
nika81 2009-10-14
Bierz kawałek i zapraszam do mnie na kawę,.