Składniki:
mąka, 0,5 kg
oliwa, 2 łyżki
drożdże + woda, 0,5 kostki
cukier, 1 łyżka
sól, 1 łyżka
dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodobań.
Opis przygotowania:
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
2. Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!
dodane na fotoforum:
myszcia 2009-10-12
Mamciu !!! w życiu takiego nie jadłam....wystarczy samo masełko i można najeść się do syta:)
nika81 2009-10-14
Pychotka!