Składniki:
buraki świeże, 5-6 szt
Miód, 3 łyzki
ocet winny lub balsamiczny, 3 łyżki
oliwa z oliwek, pół szklanki
pieprz, sól, do smaku.
Opis przygotowania:
1. Buraczki obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowujemy zalewę z miodu, octu i oliwy i w niej marynujemy buraki ok pół godziny. Po tym czasie układamy buraczki w naczyniu lub na blaszce, pieprzymy, solimy i podlewamy reszta zalewy. Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach, do miekkości.
2. Są dobre na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również na zimno, jesli coś zostanie, jako dodatek do kanapek. Smacznego!
dodane na fotoforum:
cuisine 2009-10-26
Uwielbiam buraki - chyba czas spróbować ;)
ginusia 2009-10-28
rewelacyjny przepis, ja znam takze z marchewek surowych, w najblizszym czasie wstawie przepisik:))