Buraczki zapiekane. :)

Buraczki zapiekane. :)

Składniki:
buraki świeże, 5-6 szt
Miód, 3 łyzki
ocet winny lub balsamiczny, 3 łyżki
oliwa z oliwek, pół szklanki
pieprz, sól, do smaku.

Opis przygotowania:
1. Buraczki obieramy i kroimy w ósemki. Przygotowujemy zalewę z miodu, octu i oliwy i w niej marynujemy buraki ok pół godziny. Po tym czasie układamy buraczki w naczyniu lub na blaszce, pieprzymy, solimy i podlewamy reszta zalewy. Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach, do miekkości.

2. Są dobre na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również na zimno, jesli coś zostanie, jako dodatek do kanapek. Smacznego!

dodane na fotoforum:

mezza

mezza 2009-10-24

Na pewno pycha nigdy nie robilam i nie zrobie bo u mnie burakow swiezych nie ma!

cuisine

cuisine 2009-10-26

Uwielbiam buraki - chyba czas spróbować ;)

ginusia

ginusia 2009-10-28

rewelacyjny przepis, ja znam takze z marchewek surowych, w najblizszym czasie wstawie przepisik:))

dodaj komentarz

kolejne >