Składniki:
kotlety schabowe, lub z karkówki, 4 szt
oliwa z oliwek, 1/4 szklanki
pieprz, sól, rozmaryn, chilli, do smaku
cytryna, 1 szt
biała fasola w puszce, 2 szt.
Opis przygotowania:
1. Kotlety lekko rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i chilli. Odstawić.
2. Na większej części oliwy podsmażyć rozmaryn (dość dużą łyżkę) i skórkę startą z cytryny. Odsączyć i wyrzucić. Oliwę zlać spowrotem do garnka. Wrzucić opłukaną pod bierzącą wodą fasolę (aby pozbyć się nadmiaru skrobii z zalewy), podsmażyć.
3. W tym czasie na reszcie oliwy usmażyć mięso. Fasolę pognieść na niezbyt jednolite puree, przełożyć na talerz, razem z mięsem. Na patelnię, na której smażyły sie kotlety wycisnąć sok z cytryny i zagotować (to jest w okamgnieniu), powstałym sosem polać danie.
4. Smacznego!
dodane na fotoforum:
aniol 2009-10-25
Witam Serdecznie:))
Dziękuję za odwiedzenie mojej stronki:))
Życzę samych miłych chwil:))
Pozdrawia gorąco:))
nevil 2009-10-26
mmmm wyglada smakowicie.