Składniki:
cebula, 1 szt duża
kartofle obgotowane, 3-4 szt
brokuły obgotowane, 1 główka mała
Kalafior, pół główki małej
papryka świeża, 1 szt
marchewki obgotowane, 2-3 szt
natka pietruszki i świeża bazylia, spory pęk
kiełbasa dowolna (nie musi być koniecznie), wg uznania
ser mozarella i żółty, wg uznania
przyprawy: pieprz, sól, chilli, zioła prowansalskie, wg uznania
oliwa, do smazenia.
Opis przygotowania:
1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać posiekaną cebulę, gdy sie zeszkli, dodać drobno pokrojoną paprykę, posiekana zieleninę i przyprawy. Powinien powstać dość gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody.
2. Pokrojone warzywa układać w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładajac sosem, na koniec obłożyć zapiekankę serami i zapiekać ok 15 minut, tak by warzywa zmiękły, a aromaty z sosu przeszły przez całe danie. Smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-11-17
pycha, pycha...wszystkie zapiekanki są pyszne...:)))
basikkk 2009-11-17
apetycznie wygląda!:)
nika81 2009-11-19
No tak-koleżanka jest w stanie,w którym można jeść i jeść i nie przejmować się zbędnymi kilogramami.....