Taki wyrośnięty :)))
https://www.youtube.com/watch?v=4JsjwsygYgA
:)))
agika71 2012-05-15
Wiesz co Krzysiu....ten Twój smoczek to jest fajniejszy od tego mojego krakowskiego :))))))))))
gosku 2012-05-15
...nie strasz mnie Krzysiu ...bo juz pozno hii...
sotti 2012-05-15
Straszysz tym smokiem ale ja się nie dam..........pozdrawiam i ocieplenia życzę.....
trawnik 2012-05-16
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
- Dowolne owoce np. jagody ( ja użyłam truskawek, dżemu morelowego, mrożonych porzeczek,rabarbar)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika...
trawnik 2012-05-16
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- odrobina przegotowanej gorącej wody
- kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym
Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.
Używam blaszki o wymiarach: 25cmx35cm ( może być ciut mniejsza lub większa).
Rabarbar:
Rabarbar należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i chwilkę sparzyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić z wody na cedzaku i dopiero w takiej po...
trawnik 2012-05-16
in
Składniki
30g drożdży
3 szkl mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2 kg truskawek (jabłek, śliwek, jagód lub wiśni)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
jajo do posmarowania wierzchu
1 szklanka = 250 ml
Inna wersja
Ciasto drożdżowe z truskawkami lub innymi owocami
Rozczyn:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posm...
trawnik 2012-05-16
posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut.
30g drożdży
3 szkl mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2 kg truskawek (jabłek, śliwek, jagód lub wiśni)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
jajo do posmarowania wierzchu
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Po upieczeniu można ozdobić lukrem,nie koniecznie
jaworr 2012-05-16
Co ja widzę w komentarzach u Ciebie same przepisy .... na pewno skorzystam, jeżeli mnie ten smoczek nie pożere...:))
majab77 2012-05-16
No czego ty jeszcze nie spotkałeś Wspólniku?:)))))))
Maz nawet prywatnego smoka!:))))