Mufinki pomarańczowe
Składniki suche
250g mąki
25g mielonych migdałów (my dajemy płatki, lekko zgniecione ręką)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
Składniki mokre
skórka otarta z 1 pomarańczy
100ml soku z pomarańczy
100ml mleka
1 jajko
75g roztopionego i ostudzonego masł
Wymieszać dokładnie w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i zamieszać szybko "byle jak". Włożyć do foremek na mufinki (wychodzi 12 szt) i po wierzchu posypać płatkami migdałowymi dla dekoracji. Piec w rozgrzanym wcześniej do 200st piekarniku około 20 minut (na złoty kolor).
Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson.
okasia 2008-08-05
wow! moje ulubione! ale mi się trafiło! zaraz sobie przepiszę... kocham muffinki, ale tutejszych jeść nie mogę - coś takiego dodają, że mój żołądek tego nie lubi... i sobie darowałam kupowanie:) i do tego gorąca czekolada - palce lizać, haha
xasiax77 2008-08-12
mniam mniam lubie takie :)
bunia 2008-08-30
Uwielbiam mufiny i to nie tylko na słodko ( robię ze wszystkim co wpadnie w ręce - kalafior, ryba , papryka)