Orange Breakfast Muffins

Orange Breakfast Muffins

Mufinki pomarańczowe

Składniki suche
250g mąki
25g mielonych migdałów (my dajemy płatki, lekko zgniecione ręką)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru

Składniki mokre
skórka otarta z 1 pomarańczy
100ml soku z pomarańczy
100ml mleka
1 jajko
75g roztopionego i ostudzonego masł

Wymieszać dokładnie w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i zamieszać szybko "byle jak". Włożyć do foremek na mufinki (wychodzi 12 szt) i po wierzchu posypać płatkami migdałowymi dla dekoracji. Piec w rozgrzanym wcześniej do 200st piekarniku około 20 minut (na złoty kolor).

Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson.

zoltar

zoltar 2008-07-28

Ale smakołyki!

leelooo

leelooo 2008-07-30

o to chyba dla Gosci A A A.!?

tuurma

tuurma 2008-08-03

I tak, i nie - też dostali, ale nie dokładnie te, tylko takie same :)

puska83

puska83 2008-08-05

tłuste, pyszne, angielskie baby :)

okasia

okasia 2008-08-05

wow! moje ulubione! ale mi się trafiło! zaraz sobie przepiszę... kocham muffinki, ale tutejszych jeść nie mogę - coś takiego dodają, że mój żołądek tego nie lubi... i sobie darowałam kupowanie:) i do tego gorąca czekolada - palce lizać, haha

niobe

niobe 2008-08-07

bardzo apetyczne

xasiax77

xasiax77 2008-08-12

mniam mniam lubie takie :)

bunia

bunia 2008-08-30

Uwielbiam mufiny i to nie tylko na słodko ( robię ze wszystkim co wpadnie w ręce - kalafior, ryba , papryka)

dodaj komentarz

kolejne >