....będę później ,bo w tej chwili córcia gra na kompie w ulubione Simsy.... ;))
Roladka bądź strucla
CIASTO :
90 dag mąki, 1 szk. mleka,10 dag drożdży,10 dag masla,4 żółtka,2 jaja, ½ szk. pudru, olejek migdałowy parę kropel.
Zrobić rozczyn z drożdży,4 łyżek ciepłego mleka, łyżki mąki,1 łyżki cukru, odczekać ½ godz. aż podrośnie i dodać do przesianej mąki+ pozostałe składniki(na końcu masło rozpuszczone, ale nie gorące).Wyrabiać aż będzie odchodzić od reki( Ja sobie uprościłam bo włożyłam do miksera i ładnie mi wyrobił ciacho ).Odstawić do wyrośnięcia i wałkować tak jak roladę na prostokąt, rozkładać masę makową i zwijać. Przełożyć (najlepiej z pomocą drugiej osoby bo ciasto jest bardzo delikatne) do tortownicy z kominkiem. Piec w 190 C ok. 50min.
NADZIENIE :
(powinna być z bakaliami 25 dag, ale wybrałam łatwiejszy sposób : 70 dag maku z puszki +1-2 łyżki bułki tartej do masy+ piana z białek co zostaną z ciasta )
Delikatna i bardzo smaczna roladka……….polecam !!! :))
dodane na fotoforum: