Sernik z ananasem i brzoskwinią
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 kostka margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników należy zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, uformować z nich kule i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut.
Masa serowa i wierzch sernika
1 kg. mielonego sera (najlepiej użyć gotowego, mielonego sera w wiaderku)
3,5 szklanki cukru i ponadto 3/4 szklanki cukru
5 białek
1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 2 łyżki)
1/2 kostki masła
2 brzoskwinie
puszka ananasa
(owoce pokroić na około 1 cm kawałeczki)
Jajka ucieramy z cukrem (3,5 szklanki). Następnie dodajemy masło, ser,
wsypujemy do powstałej masy budyń i mieszamy.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, zcieramy na tarce o grubych oczkach, jedną porcję schłodzonego ciasta. Wykładamy na to masę serowa i układamy na serze owoce ( na przemian ananas, brzoskwinia). Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywna pianę, rozprowadzamy na owocach i kolejną porcję ciasta zcieramy na trace, posypując wierzch.
Pieczemy 1godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C.
Uwaga!
Sernik najlepiej upiec wieczorem i poczekać z degustacją do następnego dnia ( powinien około 10 godz. poleżeć).
dodane na fotoforum: