Ciasteczka owsiano-słonecznikowe

Ciasteczka owsiano-słonecznikowe

Ciasteczka owsiano-słonecznikowe
(lub z dowolnymi innymi ziarnami lub dodatkami*)

1 i 1/3 szkl. maki
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. ziaren słonecznika
1 kostka miękkiego masła (200g)
ok. 3/4 szkl. (lub mniej) cukru; można też zastąpić go brązowym lub miodem - wg upodobania)
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Ziarna uprażyć na suchej patelni na złoto. W tym czasie masło zmiksować z cukrami i proszkiem do pieczenia.
2. Dodać przestudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
3. Lepić małe kulki (wielkości orzechów włoskich) i układać na blasze lekko spłaszczając. Piec w 175C ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche, dopiero po ostygnięciu sztywnieją, dlatego lepiej zsuwać je z blachy z razem z papierem (jeśli kładziemy drugą partie).

dodane na fotoforum:

ania03

ania03 2013-11-14

uwielbiam...wyglądają obłędnie..pozdrawiam z Podlasia:)

reni2

reni2 2013-11-14

pychota:)

reni2

reni2 2013-11-14

mam pytania ...dlaczego proszek daje sie do masła a nie do mąki??

mandii

mandii 2013-11-14

mmm na pewno dobre ;)

evita

evita 2013-11-15

Pysznie wygladają... pozdrawiam...

reni2

reni2 2013-11-18

oki..więc zapisuję;))

kotylak

kotylak 2014-01-18

Super. Wlasnie dzis je upieklam, tyle ze w nizszej temp.160 stopni, poniewaz jak wiadomo, maslo pod wplywem temp.170 st.i wiecej, wytwarza szkodliwe, rakotworcze substancje. Polecam wiec pieczenie w nizszej temperaturze.

lanta21

lanta21 2015-11-23

pycha

dodaj komentarz

kolejne >