Ciasteczka owsiano-słonecznikowe
(lub z dowolnymi innymi ziarnami lub dodatkami*)
1 i 1/3 szkl. maki
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. ziaren słonecznika
1 kostka miękkiego masła (200g)
ok. 3/4 szkl. (lub mniej) cukru; można też zastąpić go brązowym lub miodem - wg upodobania)
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Ziarna uprażyć na suchej patelni na złoto. W tym czasie masło zmiksować z cukrami i proszkiem do pieczenia.
2. Dodać przestudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.
3. Lepić małe kulki (wielkości orzechów włoskich) i układać na blasze lekko spłaszczając. Piec w 175C ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche, dopiero po ostygnięciu sztywnieją, dlatego lepiej zsuwać je z blachy z razem z papierem (jeśli kładziemy drugą partie).
dodane na fotoforum:
ania03 2013-11-14
uwielbiam...wyglądają obłędnie..pozdrawiam z Podlasia:)
kotylak 2014-01-18
Super. Wlasnie dzis je upieklam, tyle ze w nizszej temp.160 stopni, poniewaz jak wiadomo, maslo pod wplywem temp.170 st.i wiecej, wytwarza szkodliwe, rakotworcze substancje. Polecam wiec pieczenie w nizszej temperaturze.