Dziś nabyłam kolejne miody do kolekcji, więc słodyczy ciąg dalszy ;)
Mam już wielokwiatowy - to miód, który pochodzi z pierwszych wszystkich kwitnących kwiatów, jest koloru złocistego bo pochodzi z wiosennych roślin. Drugi miód to rzepakowy, trzeci jest akacjowy, czwarty to miód faceliowy ( jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka)
Lipowego nie mam w tym roku - lipa szybko przekwitła i lokalne pszczoły nie zdążyły przerobić :(
Teraz czekam na spadziowy.
Najbardziej zaskoczył mnie fakt z czego jest wytwarzany.
Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Wsprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
Pan pszczelarz mówił, że miód spadziowy jest tak pożądany, że praktycznie cena zakupu nie odgrywa roli, ludzie i tak chcą go nabyć.
Tłumaczył też, że smak miodu jest inny każdego roku, wszystko zależy od pory kwitnienia, co pszczoły dodatkowo zbiorą.
Opowiadał też co to znaczy sklepowa mieszanka miodów z unii europejskiej i spoza niej :(
https://www.youtube.com/user/marcellobarenghi
dodane na fotoforum:
lateska 2014-06-25
re: za Oceanem zawsze odwrotnie ... :)
lateska 2014-06-25
... zazdroszcze (w dobrym slowa tego znaczenia) miodowej kolekcji ... :)
devilka 2014-06-25
Od dawna nie uzywamy cukru,tylko miodu,a w zasadzie syropu klonowego.Zwlaszcza teraz,jak z Marysia takie jazdy:/
Zwolennikiem miodu nie jestem,ale ponoc ma wiele cennych skladnikow! Kolekcja super!