Muszle z szpinakowa nadzianką

Muszle z szpinakowa nadzianką

Muszle gotujemy w osolonej wodzie. Następnie sporządzamy sos pomidorowy ( z pomidorów bez skorki z puszki w sezonie letnim robie z świeżych) wlewamy do patelni dodajemy średniej wielkości cebule pokrojona w kostkę gotujemy na wolnym ogniu okolo 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos z cebula. Na patelni topimy 2 łyżki masła wrzucamy starty czosnek w ilości jaką lubicie ja zazwyczaj daje 2 ząbki średnie, wrzucamy na patelnie szpinak szybko smażymy na koniec doprawiamy sola i pieprzem dodajemy surowe jajko szybko mieszamy odstawiamy do wystygnięcia. Napełniamy muszle farszem szpinakowym układamy w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym Sporządzamy beszamel: na patelni topimy 2 łyżki masło dodajemy 1,5 łyżki mąki robimy zasmażkę następnie wlewamy do zasmażki szklane mleka szybko mieszamy doprawiamy sola i pieprzem można tez dodać troszkę gałki muszkatołowej. Gotowy beszamel wykładamy na muszle zasypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku 15 minut w temp 180 stopni Po wyjęciu posypać zielona pietruszka
Smacznego