Chruściki inaczej :)

Chruściki inaczej :)

A'la faworki :) (bo drożdżowe)
W gazecie pod nazwą CHRUSZCZE :)
SKŁADNIKI:
1/2 KG. MĄKI
100 G CUKRU
...2 JAJA
50 G DROŻDŻY
50 G MARGARYNY
1/2 SZKL. CIEPŁEJ WODY
1 SZKL. CIEPŁEGO MLEKA
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
OLEJ DO SMAŻENIA
WYKONANIE:
Z 1/3 ilości mąki,drożdży,2 łyżeczek cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody(ja dałam całą szkl.) wyrabiamy rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy pozostałą mąkę, jajka, cukier,szklankę ciepłego mleka i nasz rozczyn. Wyrobić na luźne/rzadkie ciasto - dodać margarynę i dalej wyrobić.Zostawić na ok.30 minut do wyrośnięcia.Rozwałkować na 5mm placek i pokroić na małe prostokąty,naciąć środek i przełożyć jeden koniec przez nacięcie (jak to w faworkach :D) Tak przygotowane chruszcze mogą jeszcze urosnąć. Smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem...Są pyszne - smacznego :) Robiłam z tej ilości składników i bylam w szoku bo wyszlo ich 4 wielkie talerze więc duuużo a to tylko 05kg mąki - POLECAM :)

dodane na fotoforum: