..idealna do mięs, kanapek z wędliną itp. :)
Przepis:
2 łyżki oliwy
1 kg pokrojonej cebuli
Sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru
Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , smażyć ok.20 minut na średnim ogniu, aż zmniejszy się objętość cebuli; posolić, popieprzyć, smażyć ok.15 min aż zacznie brązowieć, dodać ocet, smażyć 5-10 min, dodać cukier i smażyć 2-3 min. Cały czas mieszać !! Gorącą cebulę włożyć do słoiczków, można trzymać w lodówce ok.2 tygodnie lub zapasteryzować. Smacznego
dodane na fotoforum:
karlor 2014-08-17
re: nie trzeba mieszkać w Hiszpanii, żeby hodować roślinki egzotyczne, ale bywa to uciążliwe czasem ;))
extensa 2014-08-18
Już mi ślinka cieknie... chyba sobie kilka słoiczków zrobię! Udanego nowego tygodnia życzę:)
atamta 2014-09-30
Cudny przepis! Uwielbiam cebulę w każdej postaci - muszę wypróbować :) A jak długo pasteryzować?
annorl1 2014-10-02
uwielbiam taką cebulkę :)'
ale po 1: nigdy nie udało mi się tak długo smażyć, zawsze odlewam wodą i sie dusi,
2. nigdy nie dodawałam octu
nie wpadłam na to, żeby zamknąć ją w słoiczku, a naprawdę uwielbiam :* trzeba będzie na dniach zrobić zapasik :) ja do kanapek nie potrzebuję nic więcej :)