ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie
ok. 1 kg jabłek odm. Antonówka /ja dałam Renety/
2 szkl. cukru
2 cytryny
1 łyżka goździków (ok. 15 szt.)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
ok. 1/2 szkl. filtrowanej wody
sposób przygotowania: Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, pokroiłam w kostkę. Włożyłam do garnka, dodałam goździki, cukier i ok. 0 , 5 szkl. wody - dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu aż dynia zaczęła się rozpadać. Cytryny wyszorowałam, sparzyłam, otarłam z żółtej skórki i wycisnęłam sok. Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ pokroiłam w kostkę, polałam sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmiękła dodałam jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, wymieszałam i smażyłam - już bez przykrycia - aż jabłka się rozpadły a dżem zgęstniał (ok. 30 - 45 min.) - pod koniec smażenia wyłowiłam łyżką goździki. Na koniec dodałam cynamon, wymieszałam i po chwili wrzący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.
Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.
jaworr 2017-11-08
Apetyczne foto Wisiu... wyobrażam sobie ten smak i aromat po otwarciu słoika z pysznościami.....ja osobiście, bardzo lubię dżemy, marmolady i najczęściej swojej roboty też....:)
Miłego dnia życzę...:)
adam24l 2017-11-10
Smacznego
Miłego weekendu.Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
(komentarze wyłączone)