Żurawina...

Żurawina...

...z zapylonych kwiatów wykształcają się okrągłe cierpkie kuleczki, ciągle na szypułkach. Najlepsze, gdy trochę podmarzną, robimy z nich niesłodką konfiturę, może być z gruszkami, jako dodatek do mięs.

dafre1

dafre1 2016-05-30

Bardzo smaczna konfitura :)

halka

halka 2016-05-30

Bardzo lubię ale teraz już kupuję owoce cranberry w sklepie.

wydra73

wydra73 2016-05-30

Kisiel jaki ! A na surowo też smaczne ,nie tak jak te duże ze sztucznej uprawy.
A jak się sympatycznie zbiera! Po omacku ,na wyczucie , bo częściowo zanurzone w przesiąkniętych wodą torfowcach.

olga22

olga22 2016-05-30

Wydra ma racje , fajnie się zbiera , bagna się kołyszą, czasem woda do kalosza się naleje!
robiłam smażone z gruszkami, nalewke i mroziłam tak do pogryzienia,

satsuma

satsuma 2016-05-30

Żurawina jest dobrym dodatkiem do mięs

orioli

orioli 2016-05-30

Ta pewnie już solidnie przemrożona :-)

wojci52

wojci52 2016-05-30

Re Orioli: zdjęcie robione w marcu tego roku. Świadczy o skali mrozów jakie mieliśmy ubiegłej zimy...

wojci52

wojci52 2016-05-30

Re Wydra: wszystko się zgadza!

marek45

marek45 2016-05-30

Żórawiny jeszcze nie zbierałem :) Ciekawie wygląda :)

wydra73

wydra73 2016-05-30

re.Olga Rozmarzyłam się przez Ciebie -przypomniałaś i chętnie pokołysałabym się na jakimś bagnie...ech !

styna48

styna48 2016-05-30

Uwielbiam żurawinę nie tylko do mięsa ale kupuję.

nemo60

nemo60 2016-05-31

Sama przyjemność tu rośnie :) .

dodaj komentarz

kolejne >