Duży, nieregularnie kulisty, kalafiorowaty, 100-250(400) mm szerokości, 100-150 mm wysokości; składa się z krótkiego trzonu wpuszczonego w korzenie porażonego drzewa, od niego odchodzą liczne gęsto ułożone odgałęzienia zakończone płaskimi, zaokrąglonymi, łopatkami czy też listkami o gładkiej powierzchni, na niej są tworzone zarodniki; barwa listków kremowa, z czasem ciemnieją do żółtawej, ochrowej a zakończenia brązowieją.
Miąższ białawy, woskowaty; zapach przyjemny, korzenny; smak łagodny (orzechowy).Nieczęsty. Owocniki wyrastają pojedynczo, od lipca do października, u podstawy porażonych drzew - zazwyczaj sosny, rzadziej świerka; także saprotroficznie na drewnie tych drzew.Jadalny i podobno smaczny. W Polsce gatunek chroniony.
dodane na fotoforum:
nesca 2008-09-11
pozdrawiam Aniu
norcia 2008-09-11
czy to jest jakis grzyb??........dobranoc
ingunia 2008-09-12
Wyglada jak makaron.......;)))focia ZAJEEEFAJJNAAAAAAA :))))))))miłego dnia Aniu ......:)))))
zosia56 2008-09-12
..wlasnie slyszalam ze jest jadalny ale sama nie mialam odwagi zeby ugotowac :):) milego dnia **
agaraf 2008-09-12
... kiedyś mój mąż przyniósł... trochę się bałam bo u mnie nigdy tego się nie zbierało... dodałam do innych grzybków i ugotowałam zalewajkę...jeszcze żyjemy... a to było parę lat temu.. hihi.
Dużo słonka w piątkowy dzionek:))
nesca 2008-09-12
e jak kozia broda to nie chce