Karczek "dojrzewający"

Karczek "dojrzewający"

Bardzo prosta w sposobie wykonania "wędlina", choć z wędzeniem nie ma nic wspólnego. Karczek należy zapeklować w mieszaninie soli i ziół w odpowiedniej proporcji /soli może być multum, mięsko i tak "pociągnie" ile chce/ Po dwóch dniach otrzepać po wierzchu, włożyć do siateczki, powiesić w ciemnym miejscu /najlepiej nie za wilgotna piwnica/ i czekać! Czekać i jeszcze raz czekać! Dwa miesiące to moje minimum! Kroić w cienkie plasterki :)

maxmen

maxmen 2012-04-14

Wygląd przecudnej urody...:)))

stasiu

stasiu 2012-04-14

Ciekawe to! Ja wędzę dwa razy do roku ale może spróbuję z suszeniem!
I wszystkiego najlepszego:)

wroana4

wroana4 2012-04-14

mniam :)

renia53

renia53 2012-04-14

............ja piwnica.......:(.......a jo mom ino komorka........na IX sztoku.........zaroski by wtoś wywonioł i po jedzyniu........kradom nawe krauzy z kompotami...a lone niy woniajom...:) pozdrowiom piyknie:):)

karotka4

karotka4 2012-04-15

...smakowicie...
...a ja przed śniadaniem... :/

lajona

lajona 2012-04-16

Mam w planie, ale jakoś się zabrać za to nie mogę....

funiak

funiak 2012-04-28

probowalam z poledwica....i teraz wiem , ze zastosowalam zbyt krotki czas i niewlasciwe srodowisko (kuchnia)twarda zewnetrzna warstwe miesko dostalo))))auuuc:)))

dodaj komentarz

kolejne >