tatar z łososia
przepis :
świeży łosoś, można wymieszać z łososiem wędzonym
cebula – najlepiej szalotka lub dymka
oliwa z oliwek lub olej
sok z 1 cytryny, sól, pieprz, maga w płynie
Siekamy łososia w drobną kosteczkę lub skrobiemy nożem na pastę (leniwi wbrew sztuce i ze stratą dla smaku, mogą zemleć w maszynce), ewentualnie ścinamy ukośnie na bardzo, bardzo cieniutkie płatki (zabieg ułatwia uprzednie lekkie podmrożenie ryby) dolewamy oliwę, pokrojoną cebulą i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy magę, również do smaku.
Sałatkę mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
dodane na fotoforum:
jonna 2010-08-09
Myślałam, że to ciasto z owocami.Ale łosoś też -owszem, lubię.Miłego dnia,dziękuję za odwiedziny:))
kot54 2010-08-09
PYSZNA KANAPKA......:)))
babka50 2010-08-10
Smacznie wyglada ....