babka z jajek :))
formę w kształcie wieńca posmaruj tłuszczem
wbij do niej jajka ok 15 szt (ale wszystko zależy od wielkości foremki)
do środka można dodać szczyptę soli i pieprzu
formę przykryj folią aluminiową
umieść w większym naczyniu z wodę (ja wstawiłam do naczynia żaroodpornego)
i wstaw do piekarnika nagrzanego do tem 200st.
piecz ok 40 minut
przestudź i wybij z formy.
oto cała filozofia babki z jajek :))
podawać z sosami na zimno, ja zrobiłam musztardowo-chrzanowo-majonezowy :)
ok 3-4 łyżki majonezu
1 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
Majonez, musztardę i chrzan wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
jeśli chcemy mieś rzadszą konsystencję sosu to dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
dodane na fotoforum: