Jabłecznik z budyniem
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki krupczatki
2 jajka
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki cukru pudru
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystkie składniki razem połączyć i zrobić ciasto, podzielić je na dwie równe części.
na budyń :
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
dodatkowo:
1 ½ kg jabłek
cukier puder do dekoracji
Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć jedną część ciasta, na to wyłożyć jabłka.
Na jabłka wylać ugotowany gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta.
Piec około 50-60 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić jak będzie już całkiem zimne.
dodane na fotoforum:
babcia1 2011-04-26
ja już sobie wklepałam w ulubione...i jak pozjadamy świąteczne to zaraz upiekę to ciasto...
elcia72 2011-04-26
przyjemnego wieczoru życzę:)))
pozdrawiam ...
anita591 2011-11-01
W ciszy pamiętajmy o tych co odeszli i kochajmy tych którzy są z nami...
Pozdrawiam cieplutko