GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

przepis :

GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

( oryginalna nazwa z książki BIBLIOTECZKA PORADNIKA DOMOWEGO )

ciasto :
50 dag mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
1 łyżka sody
15 dag margaryny

W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem.
Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagniatać ciasto ( jeśli ciasto zagniata się z trudem można dodać łyżkę gęstej śmietany )
Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok 8-10 min w piekarniku w tem. ok 200 st.
Ponieważ ciasto źle się rozwałkowuje, proponyję zrobić dzień wcześniej, podzielić na 3 równe części i zamrozić.
Na następny dzień ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach, upiec 3 placki i przełożyć gorącą masą.
W oryginalnym przepisie jest masa z kaszy manny, ja robię swoją wypróbowaną i lubioną czyli masę budyniową "na gorąco"

Masa :
2 szklanki mleka
1 margaryna
1 szklana cukru

Wszystkie składniki zagotować

3 jajka
1 śmietana "kesemka" mała
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 cukry waniliowe

wszystkie składniki połączyć, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas delikatnie mieszając żeby nie przywarła do dna garnka :))

Gorącą masą przekładać placki, posmarować również wierzch ciasta i dowolnie udekorować.

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2011-07-14

Pewnie smaczny muszę wypróbować

stasia8

stasia8 2011-07-16

Ciekawy sposób...ja mam taki placek pod nazwą kremarz górski...jest przekładany masą grysikową...

ewaiza

ewaiza 2013-01-05

Mam ten sam przepis i z tej gazety chyba z 16 lat to ciasto to pychota.

lanta21

lanta21 2017-12-12

super

dodaj komentarz

kolejne >