ciasteczka z kleiku ryżowego

ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki

* paczka kleiku ryżowego (naturalny)
* około 100-150 g wiórek koksowych
* kostka masła lub margaryny (roztopić)
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru (może być mniej)
* cukier waniliowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania

W misce wymieszać kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Masę wylać do suchych składników, dodać stopiony letni tłuszcz, wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, wylać pianę i wymieszać składniki na jednolitą masę.
Formować kulki w kształcie orzecha włoskiego, na środku zrobić dziurkę. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu nałożyć marmoladę.
Smacznego:-)

dodane na fotoforum:

jania81

jania81 2012-01-11

jejku jak ja dawno nie jadlam takich ciastek.... wieki temu to chyba było...hihihi
Miłego popołudnia życzę:))

anita591

anita591 2012-01-11

muszę je upiec też pozdrawiam

jolak54

jolak54 2012-01-11

Też dawno ich nie piekłam a są pyszne......:)))

berblak

berblak 2012-01-11

Mmmmniam, znam te ciasteczka - są pyszne, nie tylko dla celiaków.

ezbro7

ezbro7 2012-01-11

pychotka,pozdrawiam cieplutko

jonna

jonna 2012-01-11

Uważam, że jest to świetna receptura, muszę wypróbować.....
Pozdrawiam......

umila

umila 2012-01-11

pyszne ciasteczka....

babcia1

babcia1 2014-12-19

kurcze fajne muszę sobie skopiować bo w nich nie ma mąki a mam wnuka bezglutenowca

babcia1

babcia1 2014-12-19

super przepis a myślałam że dżem kłaść już do pieczenia

lanta21

lanta21 2018-06-15

pyszne

amirki

amirki 2018-07-21

Robiłam bez kokosu, wszystko wrzucałam wraz z miękkim tłuszczem i zagniatałam. Piekłam już z marmoladą lub z tradycyjnym, gęstym dżemem. Roboty dużo mniej, rosły i smakowały tak samo. Najlepsze są lekko zrumienione.

dodaj komentarz

kolejne >