Składniki
* paczka kleiku ryżowego (naturalny)
* około 100-150 g wiórek koksowych
* kostka masła lub margaryny (roztopić)
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru (może być mniej)
* cukier waniliowy
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
W misce wymieszać kleik ryżowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Masę wylać do suchych składników, dodać stopiony letni tłuszcz, wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, wylać pianę i wymieszać składniki na jednolitą masę.
Formować kulki w kształcie orzecha włoskiego, na środku zrobić dziurkę. Układać ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu nałożyć marmoladę.
Smacznego:-)
dodane na fotoforum:
jania81 2012-01-11
jejku jak ja dawno nie jadlam takich ciastek.... wieki temu to chyba było...hihihi
Miłego popołudnia życzę:))
babcia1 2014-12-19
kurcze fajne muszę sobie skopiować bo w nich nie ma mąki a mam wnuka bezglutenowca
babcia1 2014-12-19
super przepis a myślałam że dżem kłaść już do pieczenia
amirki 2018-07-21
Robiłam bez kokosu, wszystko wrzucałam wraz z miękkim tłuszczem i zagniatałam. Piekłam już z marmoladą lub z tradycyjnym, gęstym dżemem. Roboty dużo mniej, rosły i smakowały tak samo. Najlepsze są lekko zrumienione.