CIASTO CAPPUCCINO - STRACIATELLA :)
wykonanie ciasta:
upiec biszkopt kakaowy z 6 jak, wystudzić i przekroić na dwa blaty
PIANKA CAPPUCCINO
2 śnieżki
ok 300 ml mleka
ok 4-5 łyżek kawy cappucino
2 płaskie łyżki żelatyny lub 1 galaretka cytrynowa
mleko podgrzać i rozpuścić w nim kawę, następnie ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
Do zimnego mleka wsypać i ubić śnieżki, następnie w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną i gęstniejącą żelatynę lub galaretkę
(galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody)
pod koniec wsypujemy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady uprzednio startej na tarce na dużych oczkach
ciasto przekładamy masą cappuccino
na wierzch ciasta ubijamy 1 śnieżkę wg przepisu na opakowaniu, dodajemy 1 tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w niepełnej szkl wody)
wykładamy na biszkopt i posypujemy 1/2 tabliczki startej czekolady
dodane na fotoforum:
beata3 2012-05-03
MIŁEGO POPOŁUDNIA KOCHANA