postała trochę w lodówce, zastygła no i nie wytrzymali....
pokroili.... ;))
smaczna, mniam....
SKŁADNIKI :
ok 1 kg boczku surowego (zmielić oczywiście bez skóry)
ok 0,5 kg mięsa mielonego (ja kupiłam wieprzowo-wołowe)
4-5 jaj
3 łyżki śmietany (u mnie \"kesemka\")
pieczarki
papryka czerwona i żółta ok 1/2 każdej
czosnek
przyprawy (vegeta, pieprz, kilka kropli maggi)
mięso, jajka,śmietanę i przyprawy połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa
pieczarki (surowe) i paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dobrze połączyć składniki
(ja miałam tylko czerwoną paprykę i dałam ok pół dużej, teraz wiem że mogłam dać całą)
foremki \"keksówki\" dobrze wysmarować i posypać bułką tartą, przełożyć mięso, wyrównać w blaszce i troszkę docisnąć, wstawić do nagrzanego piekarnika
piec ok 1-1,20 godz w tem 180-200 stopni
po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i zostawić w nim pieczeń tak na ok 15-20 min
następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremkach do ostygnięcia
(w boczku wytopi się trochę tłuszczu, więc zanim wyciągniecie pieczeń z foremki należy odlać tłuszcz - zanim całkowicie zastygnie)
pieczeń piekłam pierwszy raz, wszystkim bardzo posmakowała i wiem, że będzie często gościć w mojej kuchni :))
dodane na fotoforum:
jania81 2012-05-14
No jak już tak zaczęta to ja na kanapeczkę poproszę:))) wygląda pysznie... pozdrawiam cieplutko:))
grejsia 2012-05-14
No to cierpliwie czekam na przepis, bo to co widze na zdjeciu przypadlo mi do gustu... Pozdrawiam serdecznie..
danwi66 2012-05-14
Kochana zamknęłabyś lodówkę na kłódkę to i tak by się dobrali,wiem coś na ten temat:)..Pysznie wygląda też czekam na przepisik:)
maxmen 2012-05-15
Smakowicie... :)))
babcia1 2012-07-18
oj czytając przepis już m miałam pełne usta śliny..hihi
aniakar 2012-07-19
re....dziękuję ....tak przypuszczałam ...bo jest jasny ......od wędzonego byłby ciemniejszy .....
babcia1 2017-04-14
Super że jest przepis !!