z serii : robimy zapasy, albo lubimy zapasy ;))
ha, ha, ha....
"słoiczkowa" galareta drobiowa
galaretę robię jak standardową wieprzową tylko na drobiu, często z dodatkiem golonki z indyka
pasteryzuje ok 15-20 min od momentu zagotowania się wody
przechowuję w lodowce nawet do 3 miesięcy
Aby mieć galaretę w miseczkach należy słoik z galareta wstawić do garnka z wodą i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się galarety, wyciągnąć marchewkę (ja do słoików daję w całości) pokroić, dowolnie udekorować dno miseczki, np. dodając zieloną pietruszkę, jajko, groszek, można kukurydzę...itp,
przełożyć mięso, zalać wywarem i pozostawić do stężenia.
dodane na fotoforum:
alisha 2012-06-21
Super,czy robi się ją jak standardową galaretę,jak długo pasteryzować i ile może postać??
babcia1 2012-06-21
super sprawa ja w tej chwili mam zamrożone podrobione mięsko i ze zupy wyjęta zamrożona włoszczyzna nic tylko zrobić galaretkę..