kolejność warstw od dołu :
biszkopt
masa serowa z brzoskwiniami
biszkopt
masa śmietanowa
mus brzoskwiniowy
posypka-wiórki kokosowe
upiec biszkopt z 6 jaj, po wystudzeniu przekroić na 2 blaty
MASA SEROWA
1 galaretka brzoskwiniowa
2 łyżki żelatyny
serki homogenizowane łącznie ok 600 ml
(ja dałam 2 serki waniliowe i 2 jogurty brzoskwiniowe)
1/2 puszki owoców brzoskwiń
galaretkę rozpuścić w ok 3/4 szkl wody
żelatynę w ok 1/2 szkl wody
(zamiast żelatyny można dać 2 galaretki)
brzoskwinie pokroić w kostkę
serek połączyć z żelatyną i gęstniejącą galaretką, dodać pokrojone brzoskwinie, całość delikatnie przemieszać i wyłożyć na biszkopt
następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym
schłodzić w lodówce
w międzyczasie przygotować masę śmietanową
500 ml śmietany 36%
ok 2 łyżki cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa (rozpuścić w niepełnej szkl wody)
śmietanę ubić z cukrem, dodać gęstniejącą galaretkę, całość przemieszać i wyłożyć na biszkopt
mus brzoskwiniowy :
pozostałe brzoskwinie zmiksować blenderem i dodać gęstniejącą brzoskwiniową galaretkę (rozpuścić w 3/4 szkl wody)
(jak dla mnie mus jest trochę za słodki, więc następnym razem zamiast galaretki dodam żelatynę)
w oryginalnym przepisie zamiast musu brzoskwiniowego na masie śmietanowej były brzoskwinie pokrojone w paski i zalane galaretką (oczywiście brzoskwiniową....hi, hi, hi...)
w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości proszę pisać ;)
dodane na fotoforum: