POMARAŃCZE
Uważane za symbol radości życia i zdrowia.
Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże owoce sezonowe to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zawartość witaminy C - w 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg! Przypomnijmy - witamina C poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie - sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Ciekawostką może być fakt, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka - w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.
Co wyleczymy dzięki pomarańczy?
- grypę
- zgagę
- wzdęcia
- zaparcia
- szkorbut
- gorączka
- osteoporoza
- nadciśnienie tętnicze
- infekcje dróg oddechowych
Witaminowa bomba
Pomarańcze posiadają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Doskonale nadają się do diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych. Również cechują się dużą zawartością terpenów - związków działających bakteriobójczo i antywirusowo. To dzięki nim są idealnym sposobem na walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy zwykłego przeziębienia. Terpeny rozszerzają również naczynia krwionośne (mają więc korzystny wpływ na krążenie) oraz idealnie współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony.
Witamina C pełni w organizmie ważne funkcje biochemiczne: bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów, podnosi przyswajalność żelaza, wzmaga detoksykację i odporność ustroju. Witamina C zapobiega chorobom nowotworowym - jako naturalny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - wolne rodniki pełnią istotna rolę w procesach inicjacji i promocji nowotworów. Pomarańcze zawierają odkrywane dopiero teraz przez badaczy substancje: autropten, diomina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek nowotworowych.
Witamina C chroni nas również przed chorobami sercowo-naczyniowymi - zapobiega aterogennym modyfikacjom LDL (zły cholesterol), zmniejsza przyleganie płytek krwi do ścian tętnic. Niedobór witaminy C sprzyja podwyższeniu ciśnienia krwi. Hesperydyna ma zdolności do redukcji zakrzepów krwi, które są przyczyną udarów mózgu i zmniejszają utlenianie LDL.
Pomarańcza to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego przejawiają się w poprawie perystaltyki jelit i ochronie przed chorobami przewodu pokarmowego (błonnik pobudza wydzielanie śliny, wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit), zapobieganiu otyłości (błonnik spowalnia przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, zmniejsza wartość energetyczną diety, daje poczucie sytości). Błonnik chroni też przed chorobami układu krążenia (błonnik obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi).
Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego (foliacyny) przez kobiety w ciąży jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu - może wpływać na niedorozwój łożyska oraz powodować wady wrodzone u noworodka. Wiele wyników badań eksperymentalnych wskazuje, że niedobór kwasu foliowego może zwiększać podatność komórek na transformacje nowo-tworowe. Niedobór kwasu foliowego z pożywienia podnosi zawartość homocysteiny we krwi - homocyteina jest niezależnym czynnikiem rozwoju miażdżycy.
Potas jest głównym kationem płynu wewnątrzkomórkowego. Reguluje gospodarkę wodną w organizmie, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje czynności mięśni i nerwów, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
Pomarańcza to również cenne źródło fitoskładników. Wymieńmy tu monoterpeny, limonoidy, zaliczane do flawonoidów flawanony, z ich głównym przedstawicielem hesperydyną, inne flawonoidy - polimetoksylowane flawony (tangeritina) oraz β-kryptoksantyny, które zaliczamy do karotenoidów.
Monoterpeny chronią człowieka przed rakiem jelita grubego, obniżają LDL cholesterol (zły choresterol), poprawiają stosunek LDL/HDL cholesterol (HDL - dobry cholesterol) - tym samym zmniejszają ryzyko arteriosklerozy. Zawarte w pomarańczy flawanony chronią przed chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi.
W nauce o żywieniu człowieka, charakteryzując żywność pod względem składu i w odniesieniu do zapotrzebowania, posługujemy się Wskaźnikiem Jakości Żywieniowej (INQ - Index Nutritional Quality). Wyraża on stopień, w jakim spożywany produkt pokrywając zapotrzebowanie energetyczne człowieka, zaspokaja rownież jego zapotrzebowanie na określony składnik odżywczy. Jeżeli jego wartość jest większa od jedności oznacza to, że produkt spożywczy zaspokaja zapotrzebowanie - np. na witaminę C -bardziej niż na energię (kalorie). Spojrzmy w tabeli na wartości INQ wyliczone dla pomarańczy.
Wskaźnik Jakości Żywieniowej dla pomarańczy:
Składnik odżywczy ---------- Wskaźnik Jakości Życiowej
Wapń ----------------------------- 1,86
Fosfor ---------------------------- 1,30
Magnez -------------------------- 1,80
Żelazo --------------------------- 1,29
Witamina A ---------------------- 1,07
Witamina E ---------------------- 0,86
Witamina C ---------------------- 36,80
Witamina B1 --------------------- 2,58
Witamina B2 --------------------- 0,85
Witamina PP ---------------------- 0,50
Warto pamiętać, że powinniśmy jeść nie tylko miąższ z pomarańczy - biała skórka pokrywająca cząstki owocu to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć "zły" cholesterol. Obecność naturalnych kwasów organicznych, które neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych pomoże pozbyć się wzdęć lub uczucia ciężkości po przejedzeniu. Jeśli zjemy owoc wraz z białą skórką to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomożemy trawienie.
W naszym użyciu pomarańcze pojawiają się w wielu wydaniach. Najbardziej popularne są jednak podawane na surowo, lub w postaci wyciśniętego z nich soku. Skórkę pomarańczową można wykorzystać jako przyprawę, nadającą naszym daniom niepowtarzalny aromat. Pyszne są również ciasta sporządzane z dodatkiem pomarańczy.
dodane na fotoforum:
slawa1 2013-03-16
Po zapoznaniu się z wykładem o pomarańczy,sam wniosek się nasuwa : Jedzmy te doskonałe owoce!!!!
Są bardzo smaczne i tanie.
Wiele wiadomości nie wiedziałam,dziękuję:)
babcia1 2013-03-16
Dzięki za tak dokładne Uświadomienie mnie ..
vitaawe 2013-03-16
Chwila, jest poruszeniem serca...
/szary/
CUDO:)