Kiwi – aktinidia chińska lub agrest chiński to owoc drzewiastego pnącza z liśćmi w kształcie serca. Został odkryty w Chinach i zyskał popularność na całym świecie. Swoją nazwę zawdzięcza Nowozelandczykom, którym malutkie włoski na skórce owocu przypominały pierze ptaka kiwi. Okres dojrzewania owoców to październik-listopad. Można je bardzo długo przechowywać i transportować na duże odległości. Nie tracą swoich cennych wartości. Po pół roku składowania pozostaje w nich 90% witaminy C.
Owoc kiwi to fenomenalny medykament o ponadprzeciętnych walorach odżywczych. Działa zapobiegawczo i pomaga w leczeniu:
nowotworów
Posiada w swoim składzie glutation, który zapobiega mutacji genów mogących zainicjować raka.
depresji
Kiwi zawiera inozytol – alkohol cukrowy. Odgrywa on istotną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Ponadto w kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie.
nadciśnienia
Owoc kiwi bogaty jest w antyoksydanty zwane luteinami i potas. Luteiny pomagają w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi.
przeziębienia i grypy
Dzięki dużej zawartości witamin kiwi zapobiega przeziębieniu i ułatwia leczenie grypy. Zawarta w nim witamina C uodpornia organizm, likwiduje wirusy i bakterie.
Wartości odżywcze kiwi
Owoc kiwi jest skarbnicą witamin i substancji wspomagających odchudzanie. Zawiera:
kwasy owocowe i enzymy – przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
wit. C – podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,
wit. B - chroni organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg,
wit. E – opóźnia procesy starzenia się organizmu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom i zawałom serca,
wit. K - zapewnia krzepliwość krwi, hamuje rozwój nowotworów piersi, żołądka, nerek,
miedź – tworzy krwinki czerwone, bierze udział w syntezie melatoniny i w wykształceniu tkanki łącznej,
żelazo – wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
wapń – buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
magnez - stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,
potas - oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów,
cynk – przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji , wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów,
błonnik – reguluje i przyspiesza trawienie.
Każdy posiłek z kiwi to samo zdrowie !
dodane na fotoforum:
jonna 2013-07-01
Wiedziałam, że kiwi ma wiele zalet, ale nie, że aż tyle.....Szkoda, że najczęściej są jeszcze twarde jak granaty.....
babcia1 2013-07-02
Aleś mnie Kochana uświadomiła już nie umrę w ciemnocie Dzięki