robiłam z tego przepisu :
https://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2013/05/smietankowiec.html
na wierzch zrobię jeszcze galaretkę a na spód dałam okrągłe biszkopty
przepis ze strony : APETYT I SMAK
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
3 galaretki w różnych kolorach
2 duże, gęste, kwaśne śmietany 18% (każda po 400 ml)
200 ml mleka
1 opakowanie żelatyny na 1 litr płynu
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy (10g)
Galaretki przyrządzić w osobnych miseczkach zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki do całkowitego stężenia). Gotowe pokroić w kostkę, wymieszać.
Śmietanę wymieszać z cukrami.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Poczekać, aż napęcznieje, następnie podgrzać, mieszając, by żelatyna się rozpuściła (nie gotować!). Przestudzić, letnią dodać powoli do śmietany, w międzyczasie miksując, by nie porobiły się grudki. Masę śmietanową wymieszać z pokrojonymi wcześniej galaretkami.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wlać do niej masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2 godziny).
Wierzch można dodatkowo zalać galaretką.
dodane na fotoforum:
niusia1 2013-12-12
u nas to się nazwa "krształki",ale smakuje jednakowo pysznie
vitaawe 2013-12-12
Super...:)))
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, przewrócić kartkę i zacząć na nowo
Phil Bosmans