PRZEPIS :
https://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/09/piernik-z-herbata-przekadany-jabkami.html
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki;
1 szklanka miodu (może być sztuczny);
1 szklanka oleju;
0,5 szklanki cukru brązowego;
1 szklanka mocnego naparu herbacianego;
1 łyżka przyprawy do piernika;
1 łyżka sodki;
szczypta soli;
4 jajka;
słoik prażonych jabłek Reypol;
2 łyżki żelatyny;
ewentualnie polewa, migdały i orzechy do posypania wierzchu.
WYKONANIE :
Zaczynamy od zaparzenia szklanki herbaty, musi być to mocy napar. Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy olej i herbatę. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Białka ubijamy ze solą, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy na pół. Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Przekładamy piernik. Dekorujemy polewą.
dodane na fotoforum: