przepis :
https://e-przepisykulinarne.pl/2015/05/dietetyczne-ciasto-kawowo-bananowe-145-kcal/#
ciasto jest bardzo lekkie, może odrobinę za słodkie
pianka super lekka i puszysta, zwłaszcza warstwa bananowa
a spód z otrębów pszennych rewelacyjny, jestem zaskoczona i wiem, że wykorzystam przepis na spód do innych ciast
Składniki:
Spód:
8 łyżki otrębów pszennych
125 ml mały jogurt light (owocowy)
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa kawowa:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Warstwa bananowa:
250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
3 banany
2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Składniki na spód miksujemy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy warstwę kawową: kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Podobnie robimy z żelatyną. Mleko ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy cukier, rozpuszczoną żelatynę i kawę (ciepłe) i miksujemy do połączenia się składników. Masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zabieramy się za warstwę bananową: banany miksujemy na gładką masę, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Banany i żelatynę mieszamy ze sobą. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Dodajemy cukier i banany i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę kawową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
dodane na fotoforum:
mis20 2015-11-07
swietnie wygląda..mniaaammm-)