przepis :
ziemniaki - 3 szt
jajko - 1 szt
cebula (małe) - 1 szt
gotowana kiełbasa - ok 70 gramów (ja dałam mielonkę drobiową)
przyprawy do smaku : sól, mielony czarny pieprz, papryka
mąka - 2 łyżki
olej roślinny do smażenia
obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, a następnie wycisnąć nadmiar soku, do otrzymanej masy dodać drobno posiekaną cebulę, startą na grubej tarce kiełbasę, jajka i przyprawy.
Dodać mąkę i dobrze wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron do zarumienienia się.
(w moich ziemniakach nie było „soku” , widocznie taka odmiana, a cała masa była chyba trochę za „sucha” co utrudniało smażenie i przewracanie placków, lepiej zrobić je mniejsze, wtedy nie „rozsypują” się i łatwiej je przewracać podczas smażenia)
dodane na fotoforum:
niusia1 2016-02-25
zachęcają do jedzenia;dla mnie nowość,ale zrobię wkrótce;
majaha 2016-02-25
Niech każda chwila dzisiejszego wieczoru będzie wypełniona radosnym uśmiechem i optymizmem....Musze sprobowac...
ewjo66 2016-02-25
uwielbiam placki ziemniaczane i w zasadzie staram się wody nie odlewać..no chyba, że kartofle są wyjątkowo wodniste...z kiełbasą nigdy nie próbowałam, natomiast często dodaję marchew...
chyba jutro zrobię, bo narobiłaś mi smaku :-)
anad60 2016-02-25
No takich to jeszcze nie znamy...biorę przepis
fajnie że dałaś to można będzie zrobić i ocenić *;*
babcia1 2016-02-25
Ty zawsze jakieś fajne placki wymyślisz !!