Lukrecja – czarna słodycz
Lukrecja to spora roślina pochodząca z Chin. Występuje również w Indiach i Basenie Morza Śródziemnego, ale także w naszej szerokości geograficznej. Wywar z rośliny o anyżowym smaku służy przeróżnym celom, z których najbardziej popularnym są cukierki.
Cukierki lukrecjowe mają wygląd nietypowy bo są czarne i bardziej przypominają zaschniętą smołę niż słodycze. Ich smak również jest dość oryginalny gdyż przypomina połączenie ziół, cukru i pastylek na ból gardła.
Nie bez podstawne są takie skojarzenia, bo właśnie z korzenia lukrecji już od zarania dziejów robiono leki na przeróżne dolegliwości od wątroby, nerek poprzez żołądek a na pęcherzu moczowym kończąc. Na pewno wiadomo, że lukrecja ma działanie silnie przeciwzapalnie oraz antyalergicznie, świetnie sprawdza się w leczeniu wszelkich chorób skóry. Napary z lukrecji zalecane są również w leczeniu reumatyzmu. Swoje zastosowanie lukrecja znalazła również w kosmetykach szczególnie tych przeznaczonych do skóry atopowej, alergicznej, skłonnej do podrażnień.
dodane na fotoforum:
babcia1 2016-09-26
ło matko rzuć troszkę na tą stronę monitora