prawie, że z dostawą do łózka :)
(tylko musiałam wstać i otworzyć drzwi)
chrusty od bratowej :)
faworki czy chrusty...???
czym się różnią...???
Jedni raczą się w tłusty czwartek pączkami, inni wybierają jednak faworki albo chrust. No właśnie, jak powinno się mówić na zawijane w kokardkę ciastka?
Prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca: Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.
Lidia Koj, etnograf: Bardziej słowiańską nazwą jest chrust. Dlaczego chrust stał się tradycyjnym wypiekiem tłustego czwartku? W ten dzień, zgodnie z tradycją, trzeba było jeść suto i tłusto. Przed ludźmi była wizja czterdziestodniowego postu, więc chcieli się do tego jakoś przygotować. Jedli więc trochę na zapas - tłuste szynki, wędzone słoniny, kiełbasy... A ponieważ chrust, czy jak kto woli faworek, jest smażony na głębokim tłuszczu, był też uważany za tłustą potrawę - w sam raz na tłusty czwartek.
Jerzy Jagodziński, mistrz cukiernik: Faworek od chrustu nie różni się absolutnie niczym. Ciasto robi się na bazie dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. A przed rozpoczęciem wałkowania trzeba je mocno "zbić", żeby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.
a na innej stronie znalazłam opinie oburzonej i wręcz zdziwienie jednej pani :
cytuję : „ robię wypieki od 30 lat i cały czas nie mogę zrozumieć jak można myśleć , że faworki to to samo co chruściki??? Gdy mam ochotę na na kruche i cieniutkie ciastka to robię chruściki ale gdy mam ochotę na coś pulchnego i mięciutkiego to dla mnie jest faworek!!! I tak to powinno się rozróżniać!!! Chrust i faworek to nigdy nie będzie to samo, wyjaśniam, że chrust jak sama nazwa mówi jest cienki i kruchy natomiast faworek pulchny i mięciutki”
dodane na fotoforum:
prince8 2017-02-23
Na Dziś ,,,, Smacznego ... Bartusiaaa :)))))))))*
astra40 2017-02-23
Wyglądają przepysznie ☺ najważniejsze , że są !!! U mnie dzisiaj pączki z cukierni ☺