przepis :
ok 1,5 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
3 cebule
5 ogórków konserwowych (daję cały średniej wielkości słoiczek ogórków)
papryka kolorowa : 1 czerwona i 1/2 żółtej i 1/2 zielonej - dałam 2 czerwone
karkówkę pokroić w plastry, jeśli są duże przekroić na pół, przyprawić ulubionymi przyprawami i odstawić co najmniej na 1 godz (ja przyprawiam wieczorem i na całą noc zostawiam w lodówce)
karkówkę obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju
pieczarki pokroić w paski, cebulę w piórka, ogórki można w kostkę, ja na szatkownicy kroję na plasterki, paprykę w paseczki
pieczarki i paprykę podsmażyć na tym samym tłuszczu co była smażona karkówka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem
w naczyniu żaroodpornym układać warstwami :
-karkówka
-pieczarki i cebula
-papryka (surowa) i ogórki konserwowe
całość zalać zalewą i włożyć do piekarnika na ok 1,5 godz, temp. 180 st c
zalewa :
- ok 3/4 szklanki zalewy z ogórków (ja daję całą zalewę)
1 cały ketchup pikantny (daję kotlin ten w plastikowym opakowaniu 450 ml)
dodane na fotoforum: