nocne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką :))
przepis :
w misce w której będziemy robili ciasto układamy warstwami :
1 szkl.cukru
5 dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka letniego
następnego dnia rano dodajemy :
1/2 kg mąki pszennej
szczypta soli
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski, ważne żeby zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko.
miskę przykryć ściereczką lub folią i pozostawić na noc - nie wolno mieszać !!!
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.
Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników (ja mieszałam mikserem) , wlać do formy wyłożonej papierem.
ciasto wychodzi dość klejące, nie dosypywać mąki, takie ma być.
na ciasto wykładamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką.
WAŻNE !!! ciasto wkładamy do zimnego piekarnika na ok 1 godz, tem 170 - 180 st
kruszonka z tego przepisu :
Składniki :
1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 1 pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka, jeśli jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha dodać masła.
dodane na fotoforum:
babcia1 2018-05-25
o kurcze ale pyszotka !!