baklawa

baklawa

Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich.

Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się. Po zapieczeniu kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje się zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

dodane na fotoforum:

ewaiza

ewaiza 2019-01-03

Robie i uwielbiam

wiolusk

wiolusk 2019-01-03

Lubie ale tylko kawałeczek...bardzo słodkie

dodaj komentarz

kolejne >