czernidłak kołpakowaty

czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach.

Czernidłaki kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna.

Czernidłak kołpakowaty Coprinus comatus to bardzo pospolity grzyb wyrastający często w ogrodach, parkach, przy leśnych drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, w miejscach ruderalnych - często w gromadach.

Czernidłaki kołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna.

Moje dania z czernidłakami :
- Schab duszony z czernidłakami




Kapelusz tego czernidłaka ma średnicę 3 - 6 cm i wysokość do 12 cm. Na początku jest jajowaty, walcowaty, zamknięty od dołu. W miarę wzrostu grzyba brzegi odrywają się, wywijają nieco ku górze, czasami pękają promieniście i cały kapelusz zaczyna się rozpuszczać zmieniając w czarną maź. Powierzchnia kapelusza jest biała, z białymi lub później beżowymi, kłaczkowatymi łuskami a na wierzchołku gładka, jasno ochrowa.

Od spodu kapelusza znajdują się gęste blaszki. U młodych osobników białe, z wiekiem różowieją a następnie czernieją i rozpływają się tak jak cały owocnik.

Trzon wysoki na 10-20 cm, gruby na 1 - 2 cm, walcowaty i rurkowaty. Na powierzchni bardzo delikatnie włóknisty, z pierścieniem pozostałym po oderwaniu się kapelusza - ten pierścień daje się przesuwać tak jak u czubajki kani.

Miąższ czernidłaka kołpakowatego jest biały, bardzo delikatny, kruchy, miękki i soczysty. Ma przyjemny zapach i smak.

To grzyb jadalny, ale tylko młode owocniki, które mają zupełnie białe blaszki. Po zebraniu należy go od razu oczyścić i przetworzyć bo pozostawiony na kilka godzin, nawet w lodówce, może zacząć się rozkładać i rozpływać. W związku z tym, że szybko się psuje a poza tym jest bardzo delikatny, nie radzę zbierać czernidłaków do wspólnego kosza z innymi grzybami. Lepiej, znając miejsce występowania, wybrać się konkretnie po te grzyby i od razu z nimi wrócić żeby się nie uszkodziły.

dodane na fotoforum:

asenata

asenata 2019-10-03

tak jest bardzo dobry,dawniej był częściej zbierany i spożywany przez ludzi na wsiach trzeba było wcześnie wstać żeby sąsiad nie wyprzedził,rosły na łąkach.

dodaj komentarz

kolejne >