Stollen - bożonarodzeniowe ciasto niemieckie
Stollen to tradycyjna, niemiecka, świąteczna strucla bożonarodzeniowa. Jest to drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii. Właściwie to powiedziałabym, że bardziej bakalie w cieście :) Stollen ma oryginalny kształt, jedna połowa ciasta jest wyższa od drugiej i jest posypany grubą warstwą cukru pudru. Jest nawet do kupienia specjalna forma tylko do pieczenia Stollen. Ten specyficzny kształt i warstwa cukru pudru ma przypominać małe Dzieciątko Boże owinięte w pieluszkę.
Ciasto jest bardzo nabite bakaliami. Są w nim rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa oraz marcepan.
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/246-stollen-drozdzowa-strucla-bozonarodzeniowa
( gotowiec z dzisiejszych zakupów )
dodane na fotoforum:
babcia1 2019-10-04
o kurcze ale na bogato nadziany!!