LEGENDARNY PRODUKT DOSTEPNY TYLKO NA RYNKU NORWESKIM
NIE OSIĄGALNY W POLSKIEJ DYSTRYBUCJI HANDLOWEJ
BRUNOST, inaczej brązowy ser – najbardziej norweski z norweskich serów.
Brunost (z norw. brązowy ser) jest wyrobem typowo norweskim, choć według Store Norske Leksikon , niektóre jego odmiany można znaleźć w różnych zakątkach świata.
Od żółtego sera, do którego Polacy są przyzwyczajeni, Brunost różni się przede wszystkim barwą (od miodowej do intensywnie brązowej), ale też smakiem (raczej słodki) i procesem wytwarzania. Otóż norweski brązowy ser robi się z serwatki, czyli de facto produktu ubocznego wytwarzanego przy produkcji tradycyjnego sera żółtego.
Najpopularniejszym jest Gudbrandsdalost, do którego produkcji używa się serwatki i mleka pochodzenia krowiego, ale dodaje się także mleko kozie.
Produkt jest nieosiągalny w polskich sklepach. Idealny do kanapek wraz z pełnoziarnistym chlebem, masłem oraz dodatkiem dżemu borówkowego. Wyśmienicie smakuje w każdej formie - istnieją nawet przepisy kulinarne na ciasta i inne pyszności z dodatkiem sera norweskiego, Brunost.
dodane na fotoforum: