0,5 kg mąki
1 jajko
1/4 szklanki mleka
sól
kminek (ewentualnie)
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto takie, aby nie kleiło się do ręki. Formować placki o grubości ok. 1 cm i piec na gorącej blasze.
REWELACJA!!!
dodane na fotoforum:
dorika 2008-11-01
Dobry Duszek
Nocna Wróżka
Niech Ci szepnie
Coś do uszka
Niech Ci gwiazdka
Z nieba błyśnie
I ode mnie Cię uściśnie
No, a księżyc niech próbuje
I ode mnie ucałuje.......
Miłego wieczoru i dobrej nocki:)
davinci8 2008-11-01
Kurde kiedyś je jadłem. Najlepsze na świecie:)
qcharz 2008-11-03
Klasyczne podpłomyki robi się z samej mąki, wody i odrobiny soli. Ciasto powinno być podobne jak na naleśniki. Wylewa się je na blachę pieca i piecze do chrupkości.
Noo ale to taki przepis starodawny. ;)))