Pomysł mojej kulinarnej Guru - BUNI.
Drobna modyfikacja.
Efekt niesamowicie pyszny :)))
Dziękuję Ci Buniu!
MODYFIKACJA:
Jabłka wydrążyć i posmarować wnętrza sokiem z cytryny.
Następnie wrzucić do wrzątku na ok. 30 sekund.
Ponakłuwać.
Do środka: na dno po łyżeczce dżemu wiśniowego i...
żółtka utrzeć z cukrem (do białości),
białko ubić na sztywno, dodać trochę cukru, miksować, aż będzie konsystencja jak na bezy.
Do białek dodać żółtka i serek (Danio waniliowy).
Krótko zmiksować. Wychodzi masa tak pyszna, że aż szkoda jej do jabłek.
Jabłka napełnić dżemem i masą.
Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Nie wyjmować gorących - bo piana opadnie.
Zapach jest nieziemski - można poćwiczyć silną wolę ;)))
2 jajka i 1 serek wystarczą na ok. 10 średnich jabłek.
P.S. Radzę zrobić większą ilość - po 2 na osobę to za mało!
dodane na fotoforum:
bunia 2008-11-05
Dawaj tą modyfikację - koniecznie. Twoje wyszły ładniejsze - lepiej pilnowałaś .Prawda ,że pychotka ?
pamela5 2008-11-05
Ojej!!!!! Jak pięknie wyglądają:-)))
Bunia też jest moją GURU :-)) Bardzo często do Niej zaglądam :-)))
dorika 2008-11-05
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*)DOBRY WIECZÓR (*)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
Aniołek mi mówi,
Że kładziesz się spać,
Więc coś w prezencie mogę Ci dać,
Chcę to wyrazić przez tysiąc słów ,
Lecz powiem krótko: PIĘKNYCH SNÓW!!!
bunia 2008-11-05
No i kto tu od kogo się uczy ? Ja zapomniałam o tak prozaicznej oczywistości jak natarcie sokiem z cytryny ( rutyna się kłania ).
podpowiadam przy okazji jeszcze jedną wersję . Wszystko tak jak u Ciebie tylko zamiast dżemu użyć masła orzechowego- można się zaślinić . Wtedy to już musi być cała blacha bo Rodzinka nie odpuści.A z tym poczekaniem z wyjęciem to sprawdza się tylko w teorii - nie da rady - lecą do kuchni jak tylko piekarnik otworzę i gorące spod ręki zabierają .Miłego wieczoru.
bunia 2008-11-05
Podałam pod swoim zdjęciem link do Ciebie - jak by ktoś chciał robić to będzie mieć do wyboru dwie wersje.
malybok 2008-11-05
o! cza pieczenia jabłek! ja reż dopiero co zjadłam aż 2. bo takiej nabrałam ochoty po obejżeniu u Buni że musiałam zrobić ,dodałam do środka po 2 rodzynki. pycha! :)
bunia 2008-11-05
Zajrzyj jeszcze raz na kiełbaskę i poczytaj sobie pod zdjęciem - może Ci się spodoba.
halinag 2008-11-06
Witam jabłuszka wyszły Ci cudowne zapewne smakują też wyśmienicie............pozdrawiam
qcharz 2008-11-06
Oj dobre to, to jest. ;)))